Zoeken

#Zorghelden

DEEL 3: CHALLENGES

Thuisverplegers: ze zijn voor veel gezinnen onmisbaar. In deze reeks bestaande uit drie delen, gaan we in gesprek met Zakia, Bilal en Amina: drie gepassioneerde thuisverplegers. Dit keer staan we stil bij specifieke uitdagingen die zij tegenkomen in hun job.

#GENDER

Bilal, jij bent de enige man in het team. Supercool, maar heeft dat ook nadelen?

Bilal: ik denk vooral dat taboe dat we moeten gaan doorbreken, dat Zakia bv. moet vertellen: "ik werk samen met een mannelijke verpleger". Dat op zich is soms al heel gevoelig voor Marokkaanse kinderen, ook al zijn ze hier opgegroeid.

En stel nu dat een vrouwelijke patiënt zegt: ik wil niet verzorgd worden door Bilal. Hoe gaan jullie daar dan mee om?

Bilal: We proberen altijd samen te zoeken naar oplossingen die haalbaar zijn. Een compromis dat wij kunnen sluiten is dat Zakia of Amina de basisverzorging in mijn plaats doen, maar dat ik wel kom voor de medische handelingen zoals bloeddruk meten, wondverzorging, insuline spuiten.

Zakia: Je kan mensen niet dwingen natuurlijk. Maar zo’n compromis werkt meestal wel. Amai, (schiet in de lach), je moest eens weten hoeveel vrouwen er in het begin niet door Bilal wilden verzorgd worden en ondertussen zo aan hem gewend zijn geraakt dat ze hem niet kunnen missen.

Bilal: ja! (lacht knikkend), dat is écht wel in stijgende lijn, zenne! En dat vinden wij wel belangrijk, om mensen die tijd en ruimte te geven. Wij zijn zelf ook moslim en Marokkaans; we begrijpen wel dat sommige dingen ongemakkelijk aanvoelen voor onze patiënten.

#COMMUNICATIE

Communiceren jullie anders met patiënten van andere origine?

Zakia: Kordater en assertiever soms. Anders krijg je de patiënt niet gewassen. Wij krijgen dat wel gedaan: “kom ammie al hadj” (– liefkozend en respectvolle aanspreekvorm voor een oudere Marokkaanse man), douchen.

Amina: een beetje kordaat, maar wel op een niet-aanvallende manier, dan kan je ze stimuleren om te douchen bijvoorbeeld.

Gewoon al dat zinnetje “ammie al-hadj” , dan smelt die al? 😊

Zakia: Hahaha, ja, die gaan echt direct in de douche. We hebben gemerkt dat de kinderen, vooral de zonen, zich vaker ongemakkelijk voelen dan de patiënt zelf. Die maken daar geen drama van. De zonen zeggen vaak “ons papa gaat dat niet graag hebben”, maar eens die zien hoe je werkt, is het ijs voor die ouderen direct gesmolten.