Zoeken

#Zorghelden

DEEL 1: EEN HART VOOR WARME ZORG

Thuisverplegers: ze zijn voor veel gezinnen onmisbaar. We spreken met Zakia, Bilal en Amina over hun passie voor zorg. Zij werken ondertussen respectievelijk twaalf, vijf en twee jaar als zelfstandige thuisverplegers.

Amina, Zakia & Bilal
Amina, Zakia & Bilal

Waarom kozen jullie voor thuisverpleging?

Zakia: We hebben alle drie een zwaar zorgbehoevende vader. Vanuit die persoonlijke ervaring weet je hoe belangrijk dat is: een warme zorg, een goede hygiëne, een mensgerichte aanpak. Er kwam bij mijn papa een verpleegster die altijd zijn oren nakeek op zeepresten. Dat zijn details hé: zeepresten, parfum, maar die kleine dingen zijn het uithangbord van een persoon. Daarom: onze patiënten moeten altijd blinken (lacht).

Bilal: Ik heb ook een zieke vader thuis. Naast de kennis en kunde uit uw opleiding, kijk je als thuisverpleger dan ook vanuit eigen ervaring naar uw patiënt. Je gaat nog meer belang hechten aan die hygiëne, aan goeie communicatie en aan informatie.

Jullie zijn zelfstandigen, maar wel verbonden aan OTV Home Care. Wat doet OTV?

Amina: OTV is een grote firma in Antwerpen. We zijn zelfstandigen, maar OTV regelt onze administratie, stuurt ons patiënten en geeft ons toegang tot medisch materiaal.

Zakia: We hebben gekozen om ons aan te sluiten bij OTV zodat we onze patiënten meer kunnen aanbieden. Soms heeft iemand een ziekenhuisbed nodig of een medicijnenkoffer met slotjes bijvoorbeeld. Door onze samenwerking kunnen we zulke vragen snel beantwoorden. Veel voordelen zouden wij niet kunnen aanbieden zonder zo’n firma.

Als zelfstandige is elke patiënt geld. Hoeveel tijd nemen jullie voor een patiënt?

Zakia: Hoe meer patiënten je ziet op een dag, hoe meer je verdient. Dat geeft sowieso een hoge werkdruk op alle zelfstandige thuisverplegers. Het is vaak snel dat insulinespuitje geven of sokken aandoen en wegwezen. Als je ook vraagt: meneer of mevrouw, hoe gaat het? Hoe is het met u? Dan verlies je tien werkminuten voor iets dat normaal maar een paar seconden duurt. Toch kiezen wij er als team bewust voor om niet aan die druk toe te geven. Je moet nooit alleen naar het geld kijken, want dan ga je deze job echt niet volhouden. Ik krijg dat niet over mijn hart om niet eens te vragen hoe het gaat.

Dus eigenlijk maken thuisverplegers verlies als ze kiezen voor een warme zorg?

Zakia: Ik heb zelf een zorgbehoevende papa en ik denk: wat zou ik voor hem willen? Hoe zou ik willen dat verzorgers hem benaderen? En dát is wat ik wil voor mijn andere patiënten. Ik steek mijn tijd erin en ik heb dat er voor over. Achteraf wordt dat doorverteld aan andere patiënten. Zo krijg ik nieuwe patiënten en mis ik uiteindelijk niks. Maar dat is een keuze; je kan ook 45 patiënten bezoeken op een halve voormiddag.