top of page
Zoeken

Nieuw project op til!

Bijgewerkt op: 27 jul. 2020

Recent ontmoetten we Mohamed Birza (53) uit Beringen. Mohamed heeft een pakkend levensverhaal. Hij is geboren in Marokko met een visuele beperking en kreeg door zijn blind-zijn geen kans om zich daar te ontwikkelen. De wereld ging voor hem open toen hij in 1977 als 11 jarige jongen naar België kwam. Mohamed is nooit bij de pakken blijven zitten en greep elke kans vast met twee handen. Hij studeerde en werd ook marathonloper.

“Als ik hulp nodig heb, zal ik het vragen,

maar laat me doen wat ik kan.”


Mohamed Birsa en Senzo Team


Mohamed is ondertussen vader van 4 kinderen (waarvan 3 volwassen) en wilt zijn droom waarmaken: andere blinden en slechtzienden helpen. Voor Mohamed is inclusie heel belangrijk. Het deelnemen aan de samenleving en zich niet afzonderen. Mohamed heeft heel wat drempels overwonnen binnen de eigen gemeenschap alsook binnen de brede samenleving:


“Ik moet altijd vechten tegen twee zaken: mijn handicap en mijn afkomst.


“Als blinde persoon worden we een beetje betutteld vanuit de Marokkaanse gemeenschap. Ik heb veel taboes moeten doorbreken.

Het is altijd ‘meskin,meskin' (ocharme,ocharme), dat taboe wil ik doorbreken.

Dat is mij een beetje gelukt, maar toch blijf ik merken dat het nog leeft.”


Samen met Mohamed ziet Senzo een mogelijkheid om een nieuwe doelgroep samen te brengen en te luisteren naar hun noden. We denken ook aan lotgenotencontact. Onze samenwerking is heel pril, maar toch willen we al meedelen dat we hier in 2020 op zullen inzetten. Meer nieuws hierover volgt begin volgend jaar.


Heb jij ervaring met slechtzienden en wil jij je expertise met ons delen?

Ken jij slechtzienden die een vreemde taal (Arabisch?) willen leren of onderwijzen?

Heb jij hulpmiddelen voor slechtzienden op zolder staan die je niet meer gebruikt?

Bekijk de trailer waar Mohamed Birza een deel van zijn leven toont in de kortfilm "BEYOND BORDERS"

of bekijk de volledige kortfilm (over Mohamed Birza, Elena en Al-Amin)

600 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page